TriEye er en innovativ brille med speil som gjør at syklister på veien kan se bakover uten å snu seg. Dermed unngår de farlige situasjoner, og de elsker det.

Blodig og forslått, men med hodet fullt av nye tanker, syklet Carsten Fongen ned fra fjellet mot Lillehammer sommeren 2016. Turen over fjellet hadde måttet avbrytes. Et sammenstøt med sønnen hans, som kom på sykkel en meter bak ham, hadde gjort den fine turen til en nedtur. Carsten hadde bråbremset. Sønnen hans klarte ikke å stoppe. Dermed lå begge to på bakken.

Tanken som ble sådd på sykkelen ned fra fjellet ble til et produkt som i dag finnes i over seksti markeder internasjonalt.

Produktet heter TriEye, og er en innovativ brille med speil som gir syklister full oversikt over hva som ligger på veien bak. Like viktig er hva som IKKE kommer bak, forteller Carsten Fongen. Ikke lenger forslått, men nå oppfinner, gründer og daglig leder i TriEye.

TriEye har patent i Europa og USA

I dag har TriEye amerikansk og europeisk patent på speilet og speilhuset som festes til solbrillen, og Fongen har hatt bistand av Onsagers og Anette Røhmen siden 2018. For TriEye har det vært avgjørende å ha patent på oppfinnelsen:

- Hele verdien ligger i patentet. Det er det som sikrer at den omsetningen og inntjeningen vi har kan videreføres om vi skal selge selskapet senere. Det er en trygghet i å være hos Onsagers. Med en stor aktør som Onsagers kan man ha tillit til at det juridiske og systemene er i orden. Mange tidsfrister skal overholdes og registreringer skal fornyes. Å forsøke å oppnå patent på egenhånd uten profesjonell hjelp er «waste of money», mener Carsten Fongen.

Gründeren og Onsagers jobbet systematisk for at TriEye skulle være patenterbart. Speilet måtte blant annet plasseres på utsiden av brillen og kunne justeres i rett vinkel. Til slutt skulle den tekniske løsningen beskrives så oppfinnelsen kunne bli patenterbar.

Slik beskriver man en teknisk løsning i patentsøknaden

For å få patent må den tekniske løsningen være helt ny – ikke bare i Norge, men i hele verden. Den tekniske løsningen må beskrives på en måte som gjør at det er mulig å både forstå og lage løsningen basert på informasjonen som er beskrevet i patentsøknaden. Løsningen må også skille seg klart fra tidligere kjent teknikk på samme område, og samtidig ta høyde for videreutvikling av selve produktet. 

Patentbeskyttelse sikrer enerett til kommersiell utnyttelse av den konkrete tekniske løsningen som beskrives.

I 2022 oppnådde TriEye patent i USA og Europa, og har en patentsøknad inne i Kina.

- Hadde vi ikke hatt patentet, tror jeg det hadde stoppet opp for lenge siden. Da tror jeg vi hadde blitt kopiert av mange. Jeg vet for eksempel at distributører har vurdert vår løsning, lest patentet og dermed kjøpt inn våre briller framfor å bruke ressurser på å utvikle et eget produkt, sier Fongen.

I dag er TriEye på markedet med tredje generasjons brille, The View. Den som kommer i tre utgaver, blant annet The View Sport Dual med speil på hver side.

- Når du ser en kilometer tilbake og ser at det ikke kommer noen, da gir det en trygghet for syklistene, forteller Fongen.

IMG_5907Living the brand: Gründer Carsten Fongen etter å ha syklet Cykelvasan høsten 2023 med TriEye.

Les mer om patent

IP-strategi er mer enn bare patent

I mange tilfeller vil det ikke være nok med kun et patent for å kunne produsere, markedsføre og selge et produkt. Det vil gjerne kreve en robust strategi for hele spekteret av immateriell eiendom (IP-strategi). I en slik IP-strategi er patent bare ett av flere verktøy for å sikre de immaterielle rettighetene. Eksempelvis vil registrering av varemerket også være aktuelt.

Navnet TriEye har vært varemerkeregistrert siden 2017. Fongen hadde andre navnealternativer, men grundige søk avdekket at betegnelsene var i bruk allerede. Dermed falt valget på TriEye.

I andre sammenhenger vil patent og varemerkebeskyttelse kunne utfylles av lisensiering, designbeskyttelse og hemmelighold, og dermed danne en god IP-strategi. TriEye har i tillegg sikret seg en rekke domenenavn for bruk på nettsider.

Gode tilbakemeldinger

Selv om TriEye er elsket av syklister, kan brillen selvsagt brukes i andre aktiviteter, som hos rulleskiløpere, roere, joggere eller el-sparkesyklister.

Design uten navn (39)

Som skapt for roing: TriEye gir trygghet og oversikt bakover – også på vannet

The View Sport Dual-modellen er utviklet spesielt med tanke på roere. De trenger oversikt bakover til begge sider av båten. Derfor har brillen speil på både høyre og venstre side.

De gode anmeldelsene tikker stadig inn på TriEyes nettbutikk og i sosiale medier «Won’t ride without them», skriver den fornøyde brukeren Eric Fremont i en av 300 gode anmeldelser på nett:

Skjermbilde 2024-01-05 kl. 10.51.25

Når det gjelder å utvide bruksområdene, fikk TriEye nylig en overraskende tilbakemelding fra en bruker som kanskje ikke var i den primære målgruppen i utgangspunktet, nemlig truckførere:
Bilde1

Fremtiden for TriEye

TriEye_View_Sport_Bildmontage_IV

Trygghet for alle: Med TriEye ser du godt både frem- og bakover. Speilet er festet til brilleglasset i et lite hus og gjør at syklisten slipper å snu seg for å se trafikken bak.

- På sikt kan vi se for oss nye muligheter, smiler Carsten Fongen.

TriEye og Carsten Fongen ser for seg å utvikle bruksområdene for brillene med det innovative speilet. Selv om brillene og speilet ble utviklet for landeveissykling, har Fongen tro på modellen The View Sport Dual, spesielt utviklet for roere, samt en clip-on-versjon som kan brukes på briller som allerede sitter på nesa og også en versjon med fotokromatiske glass tilpasset rammen på brillene.

I tillegg kommer utvidelser av bruksområdene, som i eksemplet med truckføreren nevn ovenfor.

Det grunnleggende konseptet er det likevel ikke aktuelt å forandre:

- Selve speilet og speilhuset det sitter i er så bra som det kan bli, avslutter Fongen.

Den amerikanske psykologen og triatleten Dr. Jim Taylor støtter Fongen i dette og kaller hele innovasjonen for en game changer...

 

Patenter - Alt du trenger å vite