Vet dere egentlig hva dere har av verdier i selskapet? En kartlegging av virksomhetens immaterielle verdier (IP due diligence) og en analyse av handlingsrommet (FTO), gir dere et bedre grunnlag for å legge strategier og ta beslutninger.

Kunnskapsbedrifter består primært av immaterielle verdier. Både ved organisk og dynamisk vekst står disse verdiene sentralt for å legge en god og trygg vekststrategi.

Det vil derfor være hensiktsmessig å kartlegge de immaterielle verdiene når dere skal ta viktige beslutninger rundt investeringer.

Har dere sikret gode konkurransevilkår?

Skal man skaffe seg oversikt over en virksomhets verdi, holder det ikke å se på regnskapene og avtalene alene. Selv om dette ofte er en god indikasjon på verdien av et selskap, er det mange andre forhold som ikke synes i balanseregnskapet.

Dette er ofte merkevareassosiasjoner, teknologi, design og andre immaterielle verdier selskapet har.

Ingen ønsker å kjøpe katta i sekken. Det som ofte gir mest forutsigbarhet i tillegg til regnskapene, er om bedriften har tatt kontroll og eierskap til grunnlaget for sine konkurransefortrinn. Dette kan blant annet være egne tekniske løsninger (patent eller hemmelighold), enerett til bruk av varemerke og design, avtaler om distribusjon og levering av råvarer, gode prosesser eller unike nettverk.

Dersom en bedrift ikke har kontroll over immaterielle verdier og rettighetene ikke er sikret, gir det en høyere risiko for plagiering, økt konkurranse og tap av markedsandeler. Dette igjen gjør det vanskeligere å stole på at fremtidige resultater kommer bedriften til gode.

Kartlegging av immaterielle verdier med IP due diligence

Når man skal fatte viktige beslutninger rundt investeringer eller oppkjøp, bør man kartlegge, analysere og dokumentere egne og andres immaterielle rettigheter, som patent-, varemerke- og designregistreringer.

Annen relevant immateriell eiendom, som avtaler, kundelister, kunnskap og forretningshemmeligheter, bør også inn i kartleggings- og vurderingsgrunnlaget.

Det er dette som er en IP due diligence, og formålet er å gi en så fullstendig oversikt som mulig over de viktigste verdiene. Den gir en håndfast innsikt i bedriftens immaterielle verdier, og et klarere bilde for å vurdere risiko.

Tverrfaglige bransjeteam utfører IP due diligence

I en IP due diligence vil ulike tverrfaglige bransjeteam med teknisk, IP-faglig og juridisk ekspertise analysere alle relevante immaterielle rettigheter, og gjøre en analyse som gir et solid grunnlag for å ta gode beslutninger.

En viktig del av analysen er å vurdere rettighetene inngående, slik at man får et kvalifisert bilde av IPR-porteføljens soliditet. Et eksempel på dette er om patentene og/eller forretningshemmelighetene faktisk dekker den sentrale teknologien i bedriften, og om bedriften har kontroll på de rettighetene som fremgår av inngåtte avtaler.

Handlingsrom for oppfinnelser og ideer

Når man skal lansere et nytt produkt eller varemerke er det viktig å ha kjennskap til handlingsrommet man har med tanke på markedsføring, videreutvikling og ekspansjon til utlandet. Det er da hensiktsmessig å gjennomføre en freedom to operate-analyse (FTO).

Denne analysen kartlegger konkurranselandskapet. Det vil blant annet handle om hvilke IPR-rettigheter (patent-, varemerke- og designrettigheter) konkurrentene har og hva disse dekker. Dette reduserer risikoen for å krenke andres rettigheter.

En FTO-analyse viser helt enkelt hvilket handlingsrom dere har, hvilken retning dere kan videreutvikle dere og hvor dere må trå ekstra varsomt.

Dette er en god dokumentasjon som gir grunnlag for mer velfunderte produkt-roadmaps og vekstplaner i eksisterende og nye segmenter og markeder.

Innsikten kan også være et nyttig verktøy i videre innovasjonsarbeid med tanke på åpninger i markedet og hvilke muligheter man har til videreutvikling. Spesielt gjelder dette dersom man står med flere aktuelle produktkandidater.

IP due diligence og FTO gir skreddersydde vurderinger for styret og ledelsen

Det lønner seg å utføre analyser knyttet til IP og IPR i forkant av de fleste typer nye prosjekter og investeringer. Analysene kan få styret og ledergruppen til å stille de riktige spørsmålene og gjøre det enklere å komme frem til rett beslutning.

Vanlige analyser å utføre er:

  • Vurdering av mulighet for å etablere rettigheter til patent, varemerke eller design
  • Vurdering av rettighetenes gyldighet og soliditet
  • Vurdering av potensielt inngrep i en rettighet eller søknad om rettigheter

Står dere derfor overfor en eller flere viktige beslutninger rundt investeringer og immaterielle rettigheter, og trenger et solid beslutningsgrunnlag, vil en kartlegging av markedet være et godt sted å starte.

For å sikre at dine strategiske beslutninger er basert på et solid fundament, bør dere altså vurdere en omfattende IP due diligence og FTO-analyse. Dette gir en klar oversikt over verdier og handlingsrom, og bidrar til å minimere risiko og maksimere verdien av dine investeringer. Vi bistår gjerne med en vurdering tilpasset deres bransje. 

Opprinnelig publisert 23. september 2023
Oppdatert 21. august 2024

Forfatter
 Fredrik Almaas
Kontakt
Advokatfullmektig

Fredrik er advokatfullmektig og IP-rådgiver i Onsagers. Han har en master i rettsvitenskap (2010) fra det juridiske fakultet i Bergen med spesialisering i varemerke-, design-, patent- og opphavsrett, og med ytterligere fordypning gjennom IP Law Summer School (Downing College, Cambridge, 2011).

Han jobber med et bredt spekter av klienter innenfor flere bransjer, blant annet fornybar energi, elektronikk og offshore.